Charlie Chaplin, Fred Astaire, Henri De Toulouse Lautrec Ebenezer Scrooge, Salvador Dahli,Keizer Norton1  
Als het om kwaliteit gaat
  || WANDELSTOKKEN ||
   
 
De wandelstok in de loop der tijden

Prachtig gedecoreerde wandelstokken of combinatiestokken zijn al vanaf oudsher een geliefd verzamelobject. De wandelstok steunde niet alleen het lichaam, maar vaak ook de ijdelheid. Het waren belangrijke statussymbolen en bijverschijnselen van de mode. Een wandelstok raakte zelden de grond. De eigenaar droeg de stok om de arm, liep ermee over zijn schouder of zwaaide ermee.

Vanaf het begin van de 17e eeuw werden wandelstokken luxe voorwerpen. Voorname heren pronkten met hun welstand door kostbare stokken te laten maken. Materialen zoals zilver, goud, ivoor, hoorn, been, kostbare houtsoorten en zelfs edelstenen werden gebruikt om de stok een prachtige uitstraling te geven.

Veel exemplaren lagen in schatkamers als een soort beleggingskapitaal. In de 18e en 19e eeuw maakten protserige wandelstokken plaats voor meer verfijnde exemplaren. Wel bleef men de knoppen en handvatten voorzien van prachtige materialen, zoals bijvoorbeeld een Japans netzuke-snijwerk of een Meissen porseleinen knop, en vooral zilveren knoppen en soms van goud.

Vooral in de 19de eeuw ging men over op het maken van de zogenoemde ‘systeem – of combinatiestokken’. Dit zijn stokken met allerlei hulpstukken, die gemaakt werden voor beoefenaren van bepaalde vakken, hobbyisten of mensen met speciale wensen.

Zo was er voor de theaterliefhebber een wandelstok met een verborgen toneelkijker, voor de dokter een stok met een flesje, sponsje of chirurgische instrumenten, voor de schilder een stok met verschillende tubetjes verf en er bestonden stokken met telescopen, microscopen of muziekinstrumenten.

Bij ons vindt u stokken in allerhande prijsklassen, gemaakt van kerselaar, beuken, esdoorn, palissander, olijfhout, macassaar-of amourettehout, al dan niet afgewerkt met hoorn, ivoor, zilver, brons,..

En voor de liefhebbers presenteren wij graag onze wandelstokken met degen, spies, compas, pijp, paraplu, zitje,...

Ook onderhoudsadvies en accessoires